Péče o citlivou dětskou pokožku

…aneb prevence je lepší, než složitě léčit podrážděnou pokožku

Lidská pokožka je úžasná věc. Je to náš největší a nejdůležitější orgán. Umožňuje nám vnímat ten nádherný pocit doteku. Okolní prostředí vystavuje naši pokožku zátěži 365 dní v roce, a proto je nutné, abychom ji chránili a správně o ni pečovali.

Dětská pokožka je velmi tenká a citlivá. Protože není po narození ještě zcela vyvinutá, během prvních týdnů a měsíců života v ní probíhá spousta změn. Tyto změny se společně s vaší péčí postarají o to, aby vaše miminko získalo a udrželo si zdravou a elastickou pokožku, které je radost se dotýkat.

Více o této problematice a výrobcích NIVEA pro dětičky se dozvíte na besedě pořádané naším Spolkem ve čtvrtek, 17.4. od 10,00 ve Volnočasovém centru v MH.

výrobky NiveaOchrana a zvlhčení

Protože mazové žlázy vašeho miminka ještě nejsou plně funkční, produkuje jeho pokožka méně lipidů. Tomu je potřeba přizpůsobit výběr pečující kosmetiky, protože lipidy vytvářejí silnou ochrannou vrstvu, která brání ztrátám vody a proniknutí mikrobů. Nejlepší volbou jsou jemné čisticí produkty, které nelikvidují příliš mnoho lipidů a které zároveň obsahují lipidy příbuzné těm obsaženým v lidské kůži.

niveaTyto produkty lipidy v pokožce doplňují, a posilují tak její přirozenou ochrannou vrstvu. Při výběru přísad do koupele, mycích přípravků a dětských vlhčených ubrousků byste měli dbát na regulaci hodnoty pH dětské pokožky. Pokožka vašeho miminka si hned po narození začne vytvářet kyselé prostředí, které brání vniknutí mikroorganismů, ale není odolné vůči zásaditým látkám, obsaženým v některých mycích kosmetických přípravcích. Proto je důležité používat mycí prostředky, které pečují o udržení a obnovení fyziologické hodnoty pH pokožky vašeho miminka.

Problémy s kůží má zhruba 50 % miminek (každé druhé dítě má minimálně jednou problém s pokožkou), atopický ekzém se objevuje zhruba u ¼ dětí – prevence a včasné ošetřování pomáhají předcházet problémům s pokožkou.

Podrážděná kůže se hojí až 3 týdny! – proto se prevence vyplatí

Na nepoškozenou pokožku postačí pravidelně hydratační přípravky. Na pokožku již mírně zarudlou jsou vhodné přípravky s oxidem zinečnatým jako na opruzeniny, a to i na místa mimo přirození a místa s rizikem tzv. „vlhké zapářky“ – to jest v podpaží, pod kolínky, pod bradičkou, za oušky. Nechejte zhruba 2 hodiny působit NIVEA Baby Krém na opruzeniny (nebo SOS krém z řady Pure & Sensitive) s obsahem oxidu zinečnatého. Potom je vhodné natřít pokožku hydratačním mlékem a miminko obléci.

Co znamená označení hypoalergenní?

U těchto přípravků je menší pravděpodobnost, že jejich používání vyvolá alergickou reakci ve srovnání s ostatními výrobky podobného druhu. Je to proto, že výrobky neobsahují barviva, alkohol, parabeny a při jejich výrobě je minimalizování použití všech známých alergenů.

Pro nastávající maminky

nivea babyNa stránkách www.NIVEA.cz/baby se můžete zdarma registrovat do NIVEA Baby Průvodce těhotenstvím a prvními roky dítěte. Naleznete zde odborné rady, doporučené produkty a články o všem, co potřebujete vědět o těhotenství a mateřství. Můžete si například také udělat Test pokožky a zjistit, jakou dětskou kosmetiku byste měli pro vaše dítko používat. Součástí Průvodce je i unikátní NIVEA Baby Monitor, ve kterém si můžete zaznamenávat náladu, vašeho děťátka, kvalitu jeho spánku a pokožky, jeho chuť k jídlu, výšku a váhu a průběžně tak sledovat jeho vývoj.

Příspěvek byl publikován v rubrice Akce se štítky a jeho autorem je jaja. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *